Kuva
Kuvassa sataa lunta ja näkyy valonäyttö, jossa on varoitusmerkki ja lukee "Huono ajokeli".
Uutinen 17.1.2024

Loppuviikosta on jälleen luvassa lumisateita – ja lumitöitä

Jokaisella asukkaalla on tärkeä rooli oman asuinkiinteistön turvallisuuden ja viihtyvyyden ylläpitämisessä. Näin on myös talviaikaan, sillä vastuu lumitöistä ja liukkaudenestosta on jaettu huollon* ja asukkaiden kesken.

Lumi on olennainen osa talvea, mutta asumisturvallisuutta se ei saa haitata. Siksi lumityöt käynnistyvät huollon toimesta heti, kun haittaavaa lunta on kertynyt kulkuväylille ja paikoitusalueille yli kolme senttiä.

Ensimmäisenä liikkeelle lähtee huollon aurauskalusto. Sen tehtävänä on aurata lumet pääkulkuväyliltä ja pelastus- ja huoltoteiltä. Portaikot ja porrashuoneiden ovien edustat edellyttävät käsilumityötä, joka alkaa käsilumityöpartion käynnillä. Portaikkojen ja porrashuoneiden ovien edustojen viimeistely on vuorossa vasta, kun lumisade on loppunut.  

Huolto läjittää lumet ensisijaisesti kiinteistön pihasuunnitelman mukaisille lumenläjityspaikoille. Jos ne alkavat täyttyä, lumi läjitetään kiinteistön mahdollisille vieraspaikoille. Näin vältytään lumen kalliilta poiskuljettamiselta.   


Pihojen isot lumikasat voivat olla houkuttelevia paikkoja perheen pienimmille, mutta esimerkiksi aura-autonkuljettaja ei aina huomaa kasoissa leikkiviä lapsia. Siksi onkin tärkeää, että lasten kanssa keskustellaan turvallisista leikkisäännöistä pihalla.

Yhteisten kulkuväylien hiekoitus on huollon tehtävä, ja kiinteistöllä on hiekkaa asukkaiden liukkaudenestotoimia varten. Jos näin ei ole, ota yhteyttä kiinteistösi huoltoon.  

Osa lumi- ja hiekoitustöistä kuuluu asukkaan vastuulle 

Vaikka huolto vastaa suuresta osasta talvikunnossapitoa, vastuunjako on keskeisellä sijalla myös talviaskareissa. 

Jos asuntosi ovi aukeaa ulos tai sen yhteydessä on hallintapiha ja/tai ulkovarasto, sinun tulee huolehtia seuraavista toimista: 

  • Pääkulkuväylälle johtavan reitin lumenluonti ja liukkaudentorjunta. Luhtitaloissa se tarkoittaa luhtikäytävää, sen sijaan luhtiportaiden lumityö ja hiekoitus kuuluvat huollolle. 
  • Hallintapihan ja ulkovaraston lumenluonti ja hiekoitus. 

Lumi tulee siirtää myös oman asunnon parvekkeella, sillä vaaratilanteissa se toimii hätäpoistumistienä. Olethan kuitenkin varovainen, jos poistat lunta parvekkeelta. Tarkista aina ensin, ettei parvekkeen alla ole ketään, ja varo rikkomasta parvekkeen pinnoitteita. 

Jos sinulla on autopaikka ulkona, vastuullesi kuuluu autopaikan lumenpoisto ja liukkaudentorjunta. Muista luoda lumi myös autojen väliseltä kapealta alueelta, sillä luomatta jäänyt lumi tallaantuu jalkojen alla ja muodostaa ennen pitkää jäisen ja liukkaan harjanteen. 

Hallintapihan ja/tai parvekkeen sekä autopaikan lumenluonti- ja hiekoitusvälineet jokainen asukas hankkii itse. Jos asuinkiinteistölläsi on yhteisiä lumenluonti- ja hiekoitusvälineitä, niiden sijoittelusta ja hankinnasta vastaa asukastoimikunta.  

*Aurauksesta ja hiekoituksesta vastaa kiinteistön huoltoyhtiö. Poikkeuksena Kauklahden kaupunginosa, jossa aurauksesta ja hiekoituksesta vastaa Nupumies Oy.


Muistathan, että lumipesu on hyvä tapa puhdistaa ja raikastaa mattoja ja luonnonmateriaaleista valmistettuja tekstiilejä! Tarvitaan vain kylmä sää, puhdasta pakkaslunta ja pari toimenpidettä: 1. tuo matto ulos tuntia ennen puhdistusta, 2. peitä se tunnin päästä lumella ja 3. puhdista lumi pois harjalla tai käsin. Näin saat irrotettua tahraat matosta ja poistettua nukkaa ja pölyä.