Kuva
Kuvassa piirros talousarviosta, jota tarkastellaan suurennuslasilla.
Uutinen 6.9.2024

Kiinteistökohtaiset vuokranmäärityslaskelmat asukastoimikunnilla lausuttavina

Espoon Asunnot on saanut valmiiksi luonnokset kiinteistökohtaisista vuokranmäärityslaskelmista. Laskelmiin sisältyy esitys vuoden 2025 vuokrista.

Vuokranmäärityksemme perustuu omakustannusperiaatteeseen. Emme tavoittele voittoa, vaan perimme vuokrina vain sen, mitä kiinteistöjen käyttö-, ylläpito- ja rahoituskustannusten kattamiseksi tarvitsemme. Päivittäisten juoksevien kustannusten lisäksi maksamme vuokratuloilla lainoja ja rahoitamme peruskorjauksia sekä uusien asuntojen rakentamista omiin varoihin.

Keväällä käynnistynyt vuokranmääritys on edennyt lausuntovaiheeseen, jonka aikana ARA- ja vapaa-ARA-kiinteistöjen asukastoimikunnat voivat esittää omia näkemyksiään ja muutosehdotuksiaan kiinteistökohtaisiin vuokranmäärityslaskelmiin. Lausuntoaikaa on 16.9. asti. 

Kun lausuntoaika on päättynyt, käsittelemme kaikki määräaikaan mennessä saapuneet lausunnot ja vastaamme niihin. Teemme aineistoihin tarpeelliseksi katsomamme muutokset ennen vuokranmäärityksen ja talousarvion vahvistamista.

Haastava kustannuskehitys vaikuttaa vuokriin

Tehtävämme on varmistaa huolellisella kustannusten hallinnalla ja investoinneilla, että voimme jatkossakin tarjota laadukkaita ja kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja asiakkaillemme. Vuodelle 2025 laaditun talousarvion perusteella esitämme, että asuntojen vuokrat nousevat ensi vuoden alussa keskimäärin 4,75 prosenttia. 

Vuokrankorotustarve johtuu useista taloudellisista tekijöistä, jotka vaikuttavat kulurakenteeseemme: 

Lainojen korot
Espoon Asuntojen lainasalkku on merkittävä, ja sen arvo kasvaa edelleen uudisrakentamisen ja peruskorjausten myötä. Vaikka korkotaso on laskenut maltillisesti viime aikoina, paluuta nollakorkojen aikaan ei ole. Tästä syystä lainojen koroilla on merkittävä vaikutus kustannuskehitykseen.

Arvolisäverokanta
Arvonlisävero nousi syyskuun alussa 25,5 prosenttiin, ja se nostaa 1,21 prosentilla kaikkien ostamiemme palvelujen kustannuksia.

Inflaatio
Inflaation hidastumisesta huolimatta hintojen nousu jatkuu, vaikkakin aiempaa hitaammin. Inflaation hidastumisella ei siten ole ollut positiivista vaikutusta kustannuskehitykseen.

Vuoden 2025 vuokrakirjeet asukkaille lokakuun aikana

Vahvistamme vuoden 2025 vuokrat syyskuun lopussa. Hyväksytyistä vuokrantarkistuksista viestimme verkkosivuilla ja lokakuun asukasuutiskirjeessä. Asukkaamme saavat lokakuun aikana vuoden 2025 vuokranmaksukirjeet, joista käy ilmi heidän asuntokohtainen vuokransa.