Bild
Kuvassa piirros talousarviosta, jota tarkastellaan suurennuslasilla.
Nyheter 09/12/2024 - 16:28

Fastighetsspecifika kalkyler för hyresbestämning hos boendekommittéerna för utlåtanden

Esbo Bostäder har fått färdigt utkasten till fastighetsspecifika kalkyler för hyresbestämning. I kalkylerna ingår ett förslag på hyrorna för 2025.

Vuokranmäärityksemme perustuu omakustannusperiaatteeseen. Emme tavoittele voittoa, vaan perimme vuokrina vain sen, mitä Vår hyresbestämning grundar sig på självkostnadsprincipen. Esbo Bostäder är inte vinstdrivande, utan hyrorna beräknas till den nivå som vi behöver för att täcka fastigheternas drifts-, underhålls- och finansieringskostnader. Vi använder hyresintäkterna förutom till de dagliga löpande kostnaderna även till att betala lån, finansiera totalrenoveringar samt bygga nya bostäder.

Hyresbestämningen som inleddes under våren har gått vidare till utlåtandeskedet, under vilket boendekommittéerna vid ARA- och fria-ARA-fastigheter får lägga fram sina synpunkter och ändringsförslag till de fastighetsspecifika kalkylerna för hyresbestämning. Utlåtanden kan lämnas fram till den 16 september. 

Efter detta datum behandlar vi samtliga utlåtanden som kommit in inom tidsfristen och svarar på dem. Vi göra de ändringar till materialet som vi anser behövas innan vi fastställer hyrorna och bekräftar budgeten.

Den utmanande kostnadsutvecklingen påverkar hyrorna

Vår uppgift är att genom noggrann kostnadskontroll och investeringar säkerställa att vi kan fortsätta att tillhandahålla högklassiga och prisvärda hyresbostäder till våra kunder. Baserat på budgeten för 2025 föreslår vi en hyreshöjning på i genomsnitt 4,75 procent från början av nästa år. 

Anledningen till att vi behöver höja hyrorna är flera ekonomiska faktorer som påverkar vår kostnadsstruktur: 

Låneräntor
Esbo Bostäder har en betydande låneportfölj och dess värde fortsätter att öka i och med nybyggnation och totalrenoveringar. Även om räntorna har gått ner i viss mån den senaste tiden kommer vi inte att gå tillbaka till nollräntor. Av denna anledning har låneräntorna en betydande inverkan på kostnadsutvecklingen. 

Mervärdesskattesatsen
Mervärdesskatten höjdes till 25,5 procent i början av september, vilket kommer att höja kostnaden för samtliga tjänster som vi köper med 1,21 procent. 

Inflationen
Trots den sjunkande inflationen fortsätter priserna att stiga, om än långsammare. Den avtagande inflationen har således inte haft någon positiv inverkan på kostnadsutvecklingen.

Hyresbreven för 2025 till hyresgästerna under oktober

Vi kommer att bekräfta hyrorna för 2025 i slutet av september. Vi publicerar information om godkända hyresjusteringar på vår webbplats och i hyresgästens nyhetsbrev i oktober. Våra hyresgäster får under oktober hyresavierna med bostadshyran för 2025.