Störningar i boendet

Normala levnadsljud är tillåtna i höghus och radhus. Man behöver dock inte tolerera kontinuerligt oljud eller andra boendestörningar. På den här sidan berättar vi hur du ska gå till väga om grannens agerande stör.

De boende ska följa ordningsreglerna, lagarna och bestämmelserna. I ordningsreglerna är det förbjudet att bete sig på ett sätt som stör grannarna. Grannarnas uppfattningar om vad som är störande kan dock skilja sig från varandra.

Den vanligaste orsaken till meningsskiljaktigheter mellan grannar är oväsen, till exempel högljudd musik. Brott mot rökreglerna orsakar också problem mellan grannarna.

Kl. 22–07 bör grannarna få nattro. Detta innebär dock inte att inga ljud får höras nattetid. Normala ljud från boendet är tillåtna, bara man inte för oväsen. 

Vad ska jag göra om grannen stör?

1. Berätta vänligen för din granne om störningen

Om grannens agerande stör är det vanligtvis bäst att berätta det för hen på ett vänligt sätt. Ofta har grannen själv inte insett att hen stör.

2. Skriv ut en vänlig meddelandelapp och lägg den i grannens brevlåda

Vi har skapat färdiga, vänliga meddelandelappar, så kallade hejsanlappar för de vanligaste störningarna. Du hittar dem som bilaga nedan. I samma bilaga finns texten både på finska och engelska. Om du känner dig besvärad att berätta om störningen ansikte mot ansikte för grannen, välj en hejsanlapp som är lämplig för ditt ärende, skriv ut den och lägg den i grannens brevlåda. 

På lappen kan du också skriva ditt eget namn och/eller bostadens nummer. På så sätt kan grannen vid behov ställa frågor och säkerställa att situationen korrigeras. Detta är dock inte obligatoriskt.

3. Kontakta disponenten

Om du inte vågar berätta om störningen för grannen kan du kontakta disponenten. Kontakta också disponenten om situationen fortsätter fastän du har pratat med grannen och/eller lagt en vänlig meddelandelapp i hens brevlåda.

4. Om störningen är allvarlig ska du lämna in en skriftlig störningsanmälan

Om störningarna är allvarliga och sker upprepade gånger kan du lämna in en skriftlig störningsanmälan om din granne. På blanketten för störningsanmälan behövs underskrift av minst två personer som bor i olika bostäder i samma fastighet. 

Vi för inte muntliga och anonyma anmälningar vidare, eftersom de som lämnar in en störningsanmälan vid behov måste vara beredda att vittna i domstol.

När vi på Esbo Bostäder har tagit emot störningsanmälan börjar vi utreda fallet. Esbo Bostäder kan ge hyresgästen en varning om störningen. 

Om störningarna fortsätter efter din anmälan lönar det sig att lämna in en ny störningsanmälan. Enligt lagen har Esbo Bostäder rätt att säga upp eller häva hyresavtalet om störningarna fortsätter.

Anmälan om störande av boendefrid hittar du här 

5. Om situationen är hotfull, ring polisen

Om störandet är grovt eller om du upplever det som hotfullt, ring polisen på numret 112.

Hur ska jag göra om jag är orolig för min granne? 

Om du är orolig för din granne kan du göra en orosanmälan. (Västra Nylands välfärdsområdes webbplats)

Bekanta dig också med