Kuva
Kuvassa kirjaudutaan kännykällä SmartLiving -palvelun asukaskäyttöliittymään.

Älykäs lämmitysjärjestelmä huolehtii asuntojen sopivasta sisälämpötilasta

Syksyllä, kun lämpötilat putoavat, älykäs Fortum SmartLiving -lämmitysjärjestelmä käynnistyy automaattisesti. SmartLiving pitää huolen siitä, että asunnoissa on asumisterveysohjeessa määritelty terveellinen ja energiatehokas sisälämpötila.

Kohteissamme on käytössä älykäs Fortum SmartLiving -lämmitysjärjestelmä, joka optimoi vuokra-asuntojen sisälämpötilat. SmartLiving -palvelu huolehtii, että lämmitys käynnistyy automaattisesti sitä tarvittaessa. Lämmityksen tarvetta ohjaavat sääennusteet, asuntojen sisälämpötilat sekä kiinteistöjen ominaisuudet. Helteisen kesän jälkeen sisälämpötilan putoaminen syksyllä voi monesta tuntua aluksi ikävältä, sillä keholla kestää hetki tottua uuteen lämpötilaan.

Asukkaamme voivat helposti tarkistaa asunnon sisälämpötilan ja ilmankosteuden SmartLiving -palvelun asukaskäyttöliittymästä älypuhelimella tai tietokoneella. Sen kautta voi myös antaa palautetta sisäilmasta. Lisätietoa palvelun käytöstä löydät täältä

Huomioithan, että SmartLiving -palvelun asukaskäyttöliittymä ei ole käytössä kaikissa kiinteistöissä, ja uusien kiinteistöjen liittäminen palveluun tapahtuu viiveellä. Tarkista täältä, onko talossasi asukaskäyttöliittymää (ladattava Excel-tiedosto). Mikäli palvelu ei ole käytössäsi, asunnon sisälämpötilan saat selville mittaamalla sen keskeltä huonetta, noin metrin korkeudelta.

Sopivalla sisälämpötilalla on merkitystä

Sopiva sisälämpötila vaikuttaa merkittävästi asumisviihtyvyyteen. Se, mitä kukin pitää sopivana, on hyvin yksilöllistä. Kuitenkin liian korkea lämpötila voi lisätä hengitystieoireilua, aiheuttaa kuivuuden tunnetta sekä lisätä rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä. Tiesitkö, että liian korkea sisälämpötila saa jopa vireystilan laskemaan? Etenkin etätyöaikana tällä voi olla suuri merkitys työtehoon ja jaksamiseen.

Asumisterveysohjeen mukaan hyvänä sisälämpötilana voidaan pitää 21 astetta. Tämä on myös Espoon Asuntojen tavoitelämpötila lämmityskaudella, tosin vaihtelua voi olla puolitoista astetta. Tätä pidetään niin terveellisenä kuin energiatehokkaana astelukuna.

Toisin kuin helposti voidaan luulla; patterin ei kuulu hohkata lämpöä silloin, kun tavoitelämpötila on saavutettu. On sen sijaan normaalia, että patteri tuntuu viileältä tai sen ala- ja yläreuna ovat erilämpöisiä. Patterin lämpötilan sijaan oleellista on asunnon sisälämpötila.

Näin voit vaikuttaa vuokra-asunnon sisälämpötilaan

Fortum SmartLiving -lämmitysjärjestelmä on automatisoitu pitämään asunnot sopivan lämpiminä. Jos siitä huolimatta kotisi tuntuu liian kylmältä tai vetoisalta, voit itse varmistaa lämmityksen toimivuuden muutamalla toimenpiteellä.

Mikäli huomaat, että ikkunoistasi tai ovestasi tulee liiallista vetoa, ota yhteyttä huoltoon. Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen vähentää lämmönhukkaa ja lisää asumismukavuutta. Ovi- ja ikkunatiivisteiden asennuksen ja uusimisen tekee huolto, ja niistä koituvista kustannuksista vastaa Espoon Asunnot. (ks. vastuunjakotaulukko).  

Tarkista, etteivät huonekalut ja verhot peitä pattereita tai termostaatteja, jotta ilma virtaa mahdollisimman vapaasti. Näin lämpö levittäytyy huoneeseen tasaisemmin ja tehokkaammin. Termostaatit ovat herkkiä rikkoutumaan iskujen seurauksena, joten varothan kolhimasta niitä esimerkiksi siivotessasi.  

Älä tuuleta asuntoa pitkään, jotta lämpö ei karkaa ulos. Sen sijaan tuuleta asunto mahdollisimman nopeasti ristivedolla, jos mahdollista. Ikkunoiden karmeissa olevien tuloilmaventtiilien tulee kuitenkin olla auki aina, ja ne tulisi puhdistaa kahdesti vuodessa. Niitä ei saa tukkia, kuten ei myöskään seinällä olevia korvausilmaventtiilejä. Jos tukit ne, korvausilma voi tulla hallitsemattomasti vaikkapa postiluukusta. Jos vuokra-asunnossasi on huoneistokohtainen ilmanvaihto, tutustu sen käyttöohjeisiin erikseen.

Mikäli tavoitelämpötiloihin ei näistä toimenpiteistä huolimatta päästä, ota yhteyttä asuintalosi huoltoon. Löydät huoltoyhtiöiden yhteystiedot täältä.

Muistathan pitää itsesi lämpimänä. Ilmojen viiletessä on aika jälleen kaivaa säilytyksestä lämpimät syksyvaatteet käyttöön ja viedä kesävaatteet talvisäilöön. Vinkkejä kesävaatteiden huoltoon ja säilyttämiseen löydät täältä.

 

Lue lisää:

 

Teksti ja kuva: Pauliina Aarnivuo