Kuva
Nainen ja mies keskustelevat kiinteistön vehreällä pihalla.

Hyvä alku asukastoiminnalle

Kesällä 2023 Matinkylän Nuottaniemeen valmistuneessa uudiskohteessa asukastoiminta on hyvässä vauhdissa. Asukastoimikuntaa pyörittää innokas kolmekymppisten porukka. Hankintoja ja pelisääntöjä tehdään perheen pienimmätkin huomioiden.

Kesäkuussa 2023 valmistuneessa rivitalokohteessamme on 47 asuntoa, 69-neliön kolmioista 90-neliön perheasuntoihin. Keskellä pihaa on leikkipaikka. Lisäksi tontilla on erillinen korttelitalo, josta löytyy pesula, lastenvaunuvarasto, kuivaushuone, kerhotila, pesuhuone- ja saunatilat.

Nuottaniementie 7:n asukkaat pääsivät muuttamaan uusiin koteihinsa kesäkuun 2023 lopussa. Ensimmäisten joukossa muutti myös Micke Nikkanen avovaimonsa ja alle vuoden ikäisen lapsensa kanssa.

– Tämä kombinaatio onkin se syy, miksi me tänne muutimme, Nikkanen kertoo.

– Asunnoissa on hyvät pohjat ja kivoja ratkaisuja juuri lapsiperheitä ajatellen. Jo nyt voi sanoa, että aivan varmasti viihdymme täällä vielä vuosia.

Nuoruuden innolla

Isännöitsijä järjesti asukkaiden kokouksen pari viikkoa muuttopäivän jälkeen. Kokouksessa valittiin asukastoimikunta, ja Nikkanen otti puheenjohtajan pestin vastaan. Asukastoimikunnassa on hänen lisäkseen kuusi muutakin innokasta jäsentä. Vaikuttamisinto näkyy päivittäisessä elämässä, ja muutamassa kuukaudessa porukka on pitänyt jo useampia kokouksia.

– Tämä oli minulle mieluinen päätös. Haluan olla mukana vaikuttamassa uudessa kohteessa ja tehdä asumisesta vieläkin mukavampaa, hän perustelee.

– Tekeminen ja suunnittelu kiinnostaa selvästi asukkaitamme. Olen saanut jopa jälkikäteen kyselyitä, pääsisikö vielä mukaan. Heille olen joutunut sanomaan, että tervetuloa ensi vuonna, kun järjestäydymme uudestaan.

Nikkanen arvioi, että innokkuuteen vaikuttaa heidän ikärakenteensa: Nuottaniementiellä lapsiperhearkea elävät vanhemmat ovat kolmenkympin molemmin puolin. Samalla hän muistuttaa, että asukastoimikunta on kaikille jäsenille uutta. Nikkanen itse on käynyt puheenjohtajien kokouksissa ja saanut sieltä käytännön vinkkejä. Lisäksi isännöitsijä on ollut isoksi avuksi.

– Yksi ensimmäisistä kysymyksistämme taisi olla, että voisiko saunavuorojen varaukset siirtää nettiin. Silloin jokainen voisi ottaa vuoron silloin, kun se parhaiten sopii. Olemmekin ilmoittautuneet halukkaaksi testiryhmäksi. Taidamme olla hieman erilainen kohde, sillä meillä on jo muitakin ideoita syntymässä, hän naurahtaa.

Perusasiat kuntoon

Heti alkajaiseksi asukastoimikunta teki kuitenkin hankintoja, kaikenlaista tarviketta kerhohuoneelle, leikkipaikalle ja muihin tiloihin sekä tietysti pihagrillin.

– Nyt meiltä löytyy kaikki perustarvikkeet pidemmälle tulevaisuuteen, Nikkanen kertoo.

– Elokuun lopussa vietimme ensimmäisen grilli-illan, johon oli kutsuttu kaikki talon asukkaat. Lisäksi järjestimme halloween-bileet. 

Yhteiset säännöt ja hyvät käytöstavat oli toinen asia, mihin asukastoimikunta halusi puuttua heti alkumetreillä. Nikkanen uskoo, että näiden suhteen varmasti jokaisella vanhemmalla on oma lehmänsä ojassa.

– Pihapiirissämme on paljon lapsia vauvaikäisistä varhaisteineihin. On tärkeää, että kaikilla on kivaa, mutta myös turvallista, lähellä kulkee kuitenkin vilkas tie. Sääntöjen taustalla on ajatus, että voimme luottaa toisiimme ja että pihalla on paikalla aina vähintään yksi aikuinen.

Muilta osin Nuottaniementiellä edetään rauhallisesti. Vuodenvaihteessa asukastoimikuntaa ohjaava laki uudistuu ja toimintaan on tulossa muutoksia. Uudiskohteena heillä ei esimerkiksi ole nimetty viherpeukaloa ja turvallisuusvastaavana toimii vuoden vaihteeseen asti isännöitsijä.

– Isännöitsijämme on ohjeistanut, että urakoitsijalla on kahden vuoden takuuaika. Siksi emme ole tehneet pihalle mitään viherhankintoja. Kun takuuaika on ohi, niin sitten on meidän vuoromme miettiä, haluammeko tänne jotain ekstraa. Antaa nyt ajan kulua, Nikkanen toteaa.

 

Teksti Hanna Ojanpää Kuva Timo Porthan