Kuka maksaa kodin vahingot?
Normaalista asumisesta ja kodin sisustamisesta jääneitä elämisen jälkiä löytyy joka kodista. Tavanomaista kulumista ovat esimerkiksi taulujen kiinnittämisestä aiheutuneet jäljet seinässä ja huonekalujen jättämät painaumat lattiaan. Niistä luonnollisestikaan koidu asukkaalle kuluja.
Asukas vastaa itse aiheuttamistaan vahingoista
Kenelle tahansa voi sattua vahinko. On kuitenkin oikeudenmukaista, että jokainen vastaa itse aiheuttamistaan vahingoista. Lisäksi vuokralainen vastaa myös vieraidensa aiheuttamista vahingoista. Meillä on noin 17 000 asuntoa, ja pienten vahinkojen selvittäminen ja myös niiden laskuttaminen on arkipäivää.
Yksi yleisimmistä vahingoista on lavuaarin hajoaminen. Käsienpesuallas saattaa haljeta, jos esimerkiksi hajuvesipullo tai lasinen voidepurkki putoaa siihen. Tyypillisiä vahinkoja ovat myös avaimen katoaminen sekä jääkaapin hyllyjen tai kahvojen hajoaminen.
Verkkosivuiltamme löytyy asukaslaskuista ajantasainen hinnasto, jonka mukaan ensisijaisesti perimme korvauksen. Meillä on myös mahdollisuus laskuttaa toteutuneiden kustannusten mukaisesti. Vanhojen kodinkonevahinkojen laskutuksessa sovellamme ikävähennystä.
Hinnasto löytyy liitteenä sivuilta Vastuunjako ja Ohjeita poismuuttajalle.
Viemäritukokset on helppo välttää
Tukkeutuneet viemärit ovat valitettavan yleisiä. Usein viemäritukoksen syy löytyy viemäriin laitetuista sinne kuulumattomista asioista. Vessanpöntöstä ei saa vetää alas mitään ylimääräistä eikä keittiön tiskialtaan viemäriin saa kaataa pientäkään määrää rasvaa.
Vessassa kannattaa pitää roskista. Näin roskat on helppo laittaa oikeaan paikkaan.
Helppo niksi on laittaa tiskipöydälle purkki, johon voi kaataa paistinpannulta ylimääräisen rasvan. Jäähtyneen rasvan voi myös pyyhkäistä talouspaperiin.
Vesivahingoista suuri lasku
Erityisen ikäviä ovat vesivahingot, sillä niistä voi tulla suuri lasku. Jos asukas on aiheuttanut vahingon omalla huolimattomuudellaan tai tahallisesti, myös lasku tulee hänen maksettavakseen.
Astianpesukoneet ovat suurin yksittäinen vesivahinkojen aiheuttaja. Niiden letkut voivat olla vanhoja ja kuluneita ja niissä voi olla reikiä. Jos ostat asuntoon oman astianpesukoneen, sen aiheuttama vahinko on vastuullasi, vaikka koneen olisi asentanut ammattilainen. Tarkista siis astianpesukoneen letkut säännöllisesti. Jos otat astianpesukoneen pois käytöstä, on tärkeää tulpata vesiliitännät!
Poismuuton tohinassa loppusiivous voi unohtua
Kun asukas muuttaa pois, hänen tulee tyhjentää asunto ja hoitaa huolellinen loppusiivous. Lista loppusiivouksen sisällöstä löytyy verkkosivuiltamme kohdasta Ohjeita poismuuttajalle.
Tyypillisiä laskutuksen aiheita ovat poismuuttajan huoneistoon jättämät tavarat tai epäsiistiin kuntoon jättämä asunto. Huoneiston tyhjennys laskutetaan toteutuneiden kustannusten mukaan. Kannattaa muistaa, että myös pakastimen sulatus kuuluu poismuuttajan vastuulle. Jos pakastin jätetään sulattamatta, siitä voi koitua iso vesivahinko.
Kuva: Adobe Firefly