Kun kotona kolahtaa, kuka korvaa?
Espoon Asunnoilla on vuokranantajana vastuu omistamistaan asunnoista. Me vastaamme yleisesti asuntojen kunnosta ja kunnossapidosta, niin että jokaisella asukkaalla on toimiva, hyväkuntoinen ja turvallinen koti.
Myös jokaisella asukkaalla on vastuunsa ja velvollisuutensa. Vuokrasuhdetta säätelee laki asuinhuoneiston vuokrauksesta eli huoneenvuokralaki, joka sisältää säännöksiä vuokralaisille kuuluvista velvoitteista. Varmasti jokainen haluaa, että oma koti on siisti ja ehjä ja siellä on mukava olla.
Normaali kuluminen – kuten taulujen ja peilien kiinnittämisestä aiheutuneet kiinnityskohdat seinissä ja huonekaluista lattiaan jääneet painaumat – on ymmärrettävää, mutta mikäli vahinko on tapahtunut asukkaan tahallisesta menettelystä tai laiminlyönnin tai huolimattomuuden seurauksena, vuokralainen on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingon. Vuokralainen vastaa myös vieraidensa vastaavasti aiheuttamista vahingoista.
Ilmoita vahingosta viipymättä
Tärkeää on, että sattuneista vahingoista ilmoitetaan heti. Näin estetään, ettei vahinko pääse suurenemaan. Kyse on vuokralaisen ilmoittamisvelvollisuudesta. Se tarkoittaa, että vuokralaisen on viipymättä ilmoitettava huoneiston vahingoittumisesta tai sellaisesta puutteellisuudesta, jonka korjaamisesta vuokranantaja on vastuussa.
– Jos vuotava vesijohto tai patteri tiputtelee vettä, voi hyvin pian muodostua iso vahinko, jos asukas ei ilmoita tiputtelusta huollolle. Jos huolto ei ole saanut tietoja korjaustarpeesta, kyseessä on ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti, josta asukas on vastuussa. Oikea tapa toimia on tehdä heti vian huomattuaan huoltoyhtiölle normaali vikailmoitus, isännöitsijä Piritta Ruutikainen neuvoo.
Hyvän asumisen oppaasta parhaat vinkit
Uudet asukkaat saavat sisäänmuuttaessaan julkaisumme Opas hyvään asumiseen ja pidempään asuneet löytävät sen verkkosivuiltamme. Se on oiva tietopaketti kenelle tahansa. Oppaan voi myös tilata itselleen ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.
Opas hyvään asumiseen -kirjasessa on listattu yleisiä vinkkejä huoneiston kunnossapidosta huolehtimiseen, ja ne lukemalla voi välttyä turhilta harmeilta ja säästää myös taloudellisesti mahdollisissa vahinkotilanteissa. Oppaan lopussa on myös selkeä vastuunjakotaulukko. Se kertoo, kuka on vastuussa huoneiston erilaisista kunnossapito- ja korjaustöistä.
Pienempi vahinkojen määrä on kaikkien etu
On olennaista ymmärtää, että kyse on yhteisestä hyvästä. Vahingoista ei syytellä tarpeettomasti. Yleiset vahingot korvataan vuokrilla kerätyistä korjausvaroista, mutta on reilua, että jokainen maksaa itse selkeästi omasta toiminnastaan johtuvat vahingot.
– Eihän kukaan halua muuttaa kotiin, joka on jätetty siivoamatta tai jossa on lastenhuoneen ovessa korjaamatta jätetty reikä. Eikä ole kenenkään etu, että roskakatokseen kuormataan sinne kuulumatonta tavaraa kuten vaikkapa muutosta jääneitä huonekaluja. Näiden tavaroiden pois kuskaamiseen meidän pitää hankkia erillinen kuljetus ja se on taas pois yhteisistä varoista. Kun toimitaan yhteisten sääntöjen puitteissa, kaikilla säästyy rahaa ja pahaa mieltä. Vastuu on meidän yhteinen.
Teksti Tuija Holttinen Kuva iStock
Juttu on julkaistu Kodikkaasti. -lehdessä 2/2020.