Kuva
Kolme säilykepurkkia, joihin säilötty tomaatteja ja suolakurkkuja.

Miksi kylmäkellareita ei enää suunnitella?

Kylmäkellarit ovat olleet aikansa keksintö, mutta niiden käyttöaste on jäänyt vähälle, eikä energiankulutuksessakaan ole kehumista.

Ovatko taloyhtiöiden kylmäkellarit sinulle tuttuja? Erityisesti 60- ja 70-luvulla rakennettujen kerrostalojen vakiovarustukseen ovat kuuluneet jäähdytetyt kylmäkellaritilat, joissa asukkaat ovat voineet säilyttää esimerkiksi säilykkeitä ja juureksia. Tänä päivänä rakennettaviin uudiskohteisiin kylmäkellareita ei enää suunnitella, sillä niiden käyttöaste on vähäistä ja energiankulutus merkittävää.

Espoon Asuntojen kiinteistöjen kylmäkellareiden käytöstä luovuttiin vuonna 2018. Samalla purettiin myös niiden vaatimat kylmälaitteistot. Purkamisen seurauksena sähköenergiankulutusta on saatu vähennettyä. Ero vuosien välillä ennen purkua ja purun jälkeen on ollut -11,2 prosenttia sähköenergiassa, joka on vastannut 66,9 MWh sähköenergian kulutuksen vähenemää vuositasolla.                            

Kylmäkellareiden uusi elämä

Autioituneita kylmäkellareita voidaan hyödyntää ja muuttaa muihin käyttötarkoituksiin. Vanhat kylmäkellarit ovat kuitenkin usein ikkunattomia tiloja, mikä rajoittaa niiden käyttömahdollisuuksia. Osa vanhoista kylmäkellaritiloista on muutettu varastoiksi ja vuokrattu. Jossain tapauksissa ikkunallinen pyörävarasto voidaan muuttaa kerhotilaksi ja muodostaa vanhasta kylmäkellaritilasta pyörävarasto.

Vaikka kylmäkellarit on otettu pois käytöstä, niin ei siltikään ole suositeltavaa varastoida tai säilyttää elintarvikkeita taloyhtiön kellari- tai varastotiloissa, sillä ne voivat houkutella paikalle tuhohyönteisiä ja saada aikaan pilaantuessaan hajuhaittaa. Helposti pilaantuvat ja kylmäsäilytystä vaativat ruoat on aina säilytettävä jääkaapissa tai pakastimessa.

Juttua varten haastateltiin Espoon Asuntojen kunnossapitopäällikkö Mikael Mäkitaloa.

Kuva: Pixabay