
Mitä tehdä, jos asumisrauha rikkoutuu?
Useimmiten samassa pihapiirissä asuminen sujuu mukavasti. Joskus kuitenkin naapurin toimet saattavat häiritä.
– Häiriöilmoituksia tulee monista asioista. Ihmiset myös kokevat erilaiset asiat häiritseviksi, Espoon Asuntojen sosiaalinen isännöitsijä Kati Mantila kertoo.
Esimerkiksi naapuri saattaa soittaa musiikkia kovalla äänellä tai kolistella öisin. Koira voi haukkua taukoamatta yksin ollessaan, lapset voivat pompotella porraskäytävässä palloa häiriöksi asti.
Myös erilaiset elämänrytmit voivat aiheuttaa kitkaa naapureiden välille. Jonkun mielestä on outoa kokata kymmeneltä illalla. Vuorotyöläinen taas toivoisi unirauhaa päivisin.
– Järjestyssäännöt löytyvät verkkosivuiltamme monella kielellä. Niihin on kirjattu, että hiljaisuus on kello 22–07. Silloinkin saa kuitenkin esimerkiksi vetää vessan ja käydä suihkussa, isännöitsijä Heli Hulkko huomauttaa.
Käsittelemme kaikki ilmoitukset
Kun naapurista kantautuu häiritseviä ääniä, usein paras tapa on ottaa asia puheeksi asiallisesti ja ystävällisesti. Toinen ei välttämättä ole käsittänyt, että äänet kuuluvat seinän läpi. Asian kanssa ei kannata kärvistellä pitkään, sillä yleensä tilanne pitkittyessään vain pahenee.
Jos et halua kertoa häiriöstä naapurille kasvotusten, voit käyttää valmiita ystävällisiä tiedonantoja eli heippalappuja, joita olemme laatineet. Lisätietoa heippalapuista löydät verkkouutisesta (22.1.2025).
– Jos tilanne jatkuu tai häiriötä aiheuttava naapuri ei ole tuttu etkä tohdi ottaa asiaa puheeksi, voit ottaa yhteyttä isännöitsijään, Mantila kertoo.
Isännöitsijä on yhteydessä häiriön aiheuttajaan ja selvittää asiaa. Usein se ratkeaa pelkällä keskustelulla. Voimme myös ohjata naapurukset sovitteluun, jossa he käyvät tilannetta läpi ulkopuolisen sovittelijan johdolla.
– Sovittelijana toimii Naapuruussovittelun keskuksen asiantuntija, joka osaa ohjata keskustelua, Mantila selittää.
Jos koet häiriötilanteen uhkaavaksi, soita hätäkeskukseen numeroon 112.
Häätö on viimeinen vaihtoehto
Jos naapurista on tarpeen tehdä virallinen häiriöilmoitus, ilmoittajia pitää olla vähintään kaksi.
– Käsittelemme kaikki ilmoitukset, vaikka se ei aina ilmoittajista tunnu siltä. Emme voi kertoa ilmoittajille, millaisia keskusteluja olemme käyneet häiriötä aiheuttaneen naapurin kanssa, Hulkko kertoo.
Joskus tilanteet pitkittyvät ja kärjistyvät, jolloin selvittely voi kestää kuukausia.
– Vaikka kyseessä olisi vakava häiriö, asukas saa aina mahdollisuuden muuttaa käytöstään. Jos tilanne ei muutu, kehotamme naapureita tekemään uuden häiriöilmoituksen ja kirjaamaan tilanteet ja niiden ajankohdat tarkasti ylös, Mantila neuvoo.
Vuokrasopimuksen irtisanominen on aina viimeinen vaihtoehto. Se on myös pitkä prosessi, joka voi kestää kuukausia.
Verkkosivuiltamme löytyy sähköinen häiriöilmoitus, jonka voi täyttää verkossa ja allekirjoittaa sähköisesti. Jokaisella allekirjoittajalla tulee olla käytössään verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Jos et voi käyttää sähköistä lomaketta, verkkosivuiltamme löytyy myös pdf-lomake.
Juttu on julkaistu aiemmin lehdessä Vuosijulkaisu Espoon Asuntojen asukkaille 2025.
Kuva: iStock