Pidä palovaroitin kunnossa
Lain mukaan kaikissa asunnoissa tulee olla jokaisen kerroksen alkavaa 60 asuinneliötä kohden vähintään yksi palovaroitin. Palovaroittimia kannattaa asentaa enemmänkin kuin vähimmäismäärä. Turvallisuuden kannalta parasta on, jos jokaisessa makuuhuoneessa on palovaroitin, kuten myös kulkureiteillä, joita pitkin asunnosta pääsee ulos.
Uudemmissa ja peruskorjatuissa asunnoissamme palovaroitin on kytketty sähköverkkoon. Vanhemmistakin asunnoista pitää löytyä paristokäyttöinen varoitin.
– Jos asukas muuton yhteydessä huomaa, ettei asunnossa ole varoitinta, hänen tulee ilmoittaa asiasta huoltoyhtiöön, isännöitsijä Juha Sopanen sanoo.
Varoittimen toimivuus on asukkaan vastuulla. Se kannattaa säännöllisesti imuroida pölystä. Toimivuuden voit testata painamalla varoittimesta löytyvää testinappulaa.
– Varoittimen toimivuus on testattava kerran kuukaudessa ja aina, kun on ollut pidempään poissa kotoa, Sopanen muistuttaa.
Paristojen vaihto kuuluu asukkaan vastuulle. Sähköverkossa oleviin varoittimiin vaihdon hoitaa huoltoyhtiö, mutta vaihtotarpeesta ilmoittaminen kuuluu asukkaalle.
– Paristot tulee vaihtaa vähintään kerran vuodessa, ja välittömästi, jos varoitin alkaa piipata harvakseltaan. Verkkovirtaan kytkettyjen varoittimien paristot vaihtaa huoltoyhtiö, jolle pitää ilmoittaa heti, jos palovaroitin ei toimi tai alkaa harvakseltaan piippailla.
Palovaroittimen käyttö pähkinänkuoressa
Vain toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä. Pidä huolta palovaroittimestasi seuraavasti:
1. Tarkista, että palovaroittimesi toimii: paina palovaroittimen testinappia säännöllisesti, esimerkiksi aina kuukauden ensimmäisenä päivänä.
2. Vaihda palovaroittimen paristo joka vuosi, vaikkapa Palovaroitinpäivänä 1.12.
3. Muista myös vaihtaa palovaroitin 5–10 vuoden välein. Palovaroitin vanhenee kuten muutkin sähkölaitteet. Vanha palovaroitin ei välttämättä tunnista savua, vaikka merkkiääni toimii.
> Tutustu Palovaroitinpäivän verkkosivuihin
Teksti: Tiina Parikka