Kuva
Kuvassa petaamaton sänky.

Sisälämpötila sopivaksi

Oikea sisälämpötila sekä säästää energiaa että parantaa sisäilman laatua ja asumisviihtyvyyttä. Kokosimme yleisimpiä kysymyksiä aiheeseen liittyen, ja niihin vastasi Espoon Asuntojen tekninen päällikkö Kimmo Heinonen.

1. Mikä on hyvä sisälämpötila?

Suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun oleskelutilojen huonelämpötila on 21–22 astetta. Makuuhuoneessa nukkuu paremmin vielä vähän viileämmässäkin.

2. Miksi asunnon sisälämpötilalla on merkitystä?

Lämpötilojen laskeminen suunnitellulle tasolle on tehokas keino kohentaa sisäilmaa ja pienentää energiankulutusta. Tutkimusten mukaan lämpötilan lasku 24 asteesta 21–22 asteeseen voi vähentää kolmanneksella hengityselinoireita, sisäilman kuivuuden tunnetta ja rakennusmateriaalien kemikaaleista hengitysilmaan erittyviä päästöjä. Lisäksi jo yhden asteen pudotus huonelämpötilassa tarkoittaa viiden prosentin vähennystä lämmityskuluissa.

3. Kuinka asukas voi vaikuttaa asuntonsa sisälämpötilaan?

Asumistottumukset vaikuttavat sisälämpötilan ja sisäolosuhteiden kokemiseen. Asukkaille jaettavassa ja netistä löytyvässä kirjasessa Opas hyvään asumiseen on mainittu toimenpiteitä, joita kannattaa toteuttaa omassa asunnossa.

Pidä lämmityskaudella patteritermostaattien edusta vapaana. Termostaatteja ei kannata peittää esimerkiksi raskailla verhoilla. Kun tuuletat, tee se nopeasti avaamalla kerralla monta ikkunaa niin, että saadaan ristiveto. Älä tuki ikkunoiden rakoilmaventtiilejä tai seinällä sijaitsevia korvausilmaventtiilejä, koska tällöin korvausilma tulee hallitsemattomasti vaikkapa ulko-oven raosta.

Jos asunnossasi on huoneistokohtainen ilmanvaihto, tutustu sen käyttöohjeisiin.

4. Mihin asukas voi ilmoittaa sisälämpötilan poikkeamista?

Mahdollisista epäkohdista, vioista ja puutteista tulee ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön.

Fortum SmartLiving -palvelun kautta voit seurata kotisi lämpötilaa ja ilmankosteutta sekä antaa palautetta sisäilmasta. Palveluun kirjaudutaan Oma Fortum -tunnuksillasi tai luodaan tunnukset tunnistautumalla verkkopankkitunnuksilla.

5. Mitä ilmoituksen jälkeen tapahtuu?

Huoltoyhtiö sopii asukkaan kanssa käynnistä huoneistossa. Huoneistokäynnillä kartoitetaan asunnon lämpöolosuhteet, tarkistetaan ilmanvaihdon toiminta, ikkunoiden ja ulko-ovien tiivisteiden kunto, mahdolliset kylmävuodot seinärakenteissa sekä lämpötila-anturin sijainti ja toiminta. Samalla selvitetään kiinteistön lämmitysjärjestelmän toiminta.

Käynnin aikana kiinteistöhuollon ammattilainen voi tehdä pieniä korjauksia, kuten ilmata pattereita ja säätää ilmanvaihdon venttiilejä. Laajempia korjaustoimia vaativat työt huoltoyhtiö tilaa alan erikoisliikkeiltä.

Kiinteistöhuolto raportoi jokaisen kohdekäynnin Espoon Asunnoille.

Teksti Vesa Ville Mattila Kuva Usva Torkki

Juttu on julkaistu Kodikkaasti. -lehdessä 3/2019.