Tomuille kyytiä - vinkit kodin tekstiilien huoltoon
Hoito-ohjeet haltuun
Kodin suuria tekstiilejä valitessa hoito-ohjeita kannattaa silmäillä jo ostohetkellä. Esimerkiksi sohvaa hankkiessa on hyvä pohtia, millaiseen käyttöön sohva on tulossa. Onko perheessä lapsia tai lemmikkieläimiä?
– Lapsi- ja lemmikkieläinperheissä tiiviit ja sileät pinnat ovat yleensä parhaita, kotitalouden asiantuntija Tiia Wassholm Marttaliitosta toteaa.
Sohva tulee imuroida säännöllisesti sekä päältä että tyynyjen alta siinä missä lattiatkin. Irtotyynyt voi viedä ulos tuulettumaan ja kääntää parin viikon välein. Wassholm vinkkaa myös kysymään jo kaupassa, voiko sohvan päälliset pestä.
Kodintekstiilit pitävät ulkoilusta
Tiia Wassholm neuvoo ulkoiluttamaan kodin mattoja ja verhoja silloin tällöin. Talvella matot kannattaa lumipestä ja kesäaikaan tuulettaa. Matot on hyvä imuroida molemmin puolin ennen tuuletusta.
– Matot ja kangassohvat on helppo raikastaa ympäristöystävällisesti ruokasoodalla. Puhdistettavan tekstiilin päälle sirotellaan ruokasoodaa, annetaan vaikuttaa ja sitten imuroidaan, Wassholm neuvoo.
Myös mattoa ostaessa kannattaa selvittää, saako mattoa pestä ja tampata. Ekologinen tekstiilinhuolto onnistuu kunkin tekstiilin hoito-ohjetta noudattamalla, turhaa pesemistä välttämällä ja vähentämällä pesuaineella lotrailua. Ympäristömerkittyjä pesuaineita löytyy nykyään kattavasti kaikkiin kodin puuhiin, ja matot ja verhot pärjäävät yhdellä pesulla vuodessa.
Vesipesun kestävät matot on hauskaa puhdistaa kesäaikaan kaupungin matonpesupaikoilla, joilla on juokseva vesi, kuivatustelineet ja mattolinko. Mattojen pesu pesupaikalla on ympäristöystävällinen valinta, sillä pesuaineet valuvat niissä suoraan viemäriin. Espoossa matonpesupaikat ovat käytettävissä 8.5.-29.9., ja niiden sijainnit löytyvät kaupungin verkkosivuilta.