Kuva
Kuvassa ompelutarvikkeita ja rikkinäinen vaate.

Vaatteiden korjaus on arjen ekoteko

Iso osa ostetuista vaatteista päätyy liian pian roskiin ja kaatopaikalle. Korjaaminen on yksi tapa vaikuttaa vaatteen elinkaareen ja säästää samalla maapallon hupenevia luonnonvaroja.

Marttaliiton järjestämät vaatteidenkorjauskurssit ovat täyttyneet viime vuosina heti kättelyssä. Merkillepantavaa on, että eritoten nuoremmat ihmiset näyttävät olevan kiinnostuneita vaatteiden tuunauksesta, housunlahkeiden lyhennyksestä ja nappien ompelusta.

- Ilmiö on osa yleistä ekologisuustrendiä, joka on näkynyt ihmisten kulutustottumuksissa jo jonkin aikaa. Viime vuosina on alettu puhua vaatteiden ympäristövaikutuksista ja siitä, että ne kannattaa käyttää loppuun ja pienentää näin omaa hiilijalanjälkeään, Marttaliiton käsityöasiantuntija Riikka Karppinen pohtii.

Ennen vaatteiden pienet korjaukset sujuivat monelta melkeinpä myötäsyntyisesti. Taito välittyi tosin melko sukupuolisidonnaisesti äidiltä tyttärelle. Jossain vaiheessa perinne katkesi, ja vaatteista tuli kausituotteita, joilta ei edes odotettu pitkää ikää.

- Ilmastokeskustelun myötä kertakäyttövaatekulttuuri on nyt muuttumassa – jopa aika radikaalisti. Erityisen selvästi tämä on näkynyt parina viime vuotena. Vaatteiden korjaaminen on muuttunut suorastaan trendikkääksi, Karppinen iloitsee.

Huippumuodista jätteeksi

Vaatteet muuttuvat jätteeksi jo pian valmistumisensa jälkeen. Yhtenä syynä tähän on pikamuoti-ilmiö: vaatteet ovat halpoja, ja niitä myydään paljon katteen saamiseksi. Mallistot vaihtuvat sesongeittain, jolloin vaatteita jää yli samalla kun ne muuttuvat epämuodikkaiksi.

Vaatteiden nopea kierto tekee alasta yhden saastuttavimmista. YK:n mukaan muotiteollisuus vastaa kymmenestä prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä. Sen hiilijalanjälki on jopa suurempi kuin lento- ja laivaliikenteen yhteensä.

Klassikot kestävät aikaa

Viime kädessä vaatteet tulisi kierrättää tavalla tai toisella. Jos ei muuta, niin ne voi antaa lumpunkeräykseen tai tehdä niistä vaikka askartelutarvikkeita. Myös useat kauppaketjut keräävät tekstiileitä myymälöissään.

Ostohetkellä kannattaa myös kurkata mahdollisten hankintojen hoito-ohjeisiin; arkeen tarkoitetut vaatteet jäävät melko suurella todennäköisyydellä käyttämättä, jos jokainen puhdistus edellyttää pesulaa.

Korjaaminen ja kunnossapito lisäävät vaatteiden käyttöikää. Katso selkeät ohjeet napin ompelemiseen, lahkeiden lyhentämiseen tai vetoketjun vaihtoon: www.martat.fi

Lisätietoa tekstiilijätteen lajittelupulmiin: www.hsy.fi

Teksti Maarit Seeling Kuva Pixabay

Juttu on julkaistu Kodikkaasti. -lehdessä 3/2019.