Kuva
Kuvassa kaksi piirroskerrostaloa
Uutinen 5.4.2024

Espoon Asuntojen vuosi 2023: Vuokra-asuntomarkkinoiden haasteet eivät heijastuneet kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen kysyntään

Espoon Asuntojen liikevaihto kasvoi viime vuonna 8,7 % ja asuntojen käyttöaste nousi 99 %:iin. Uusia asuntoja valmistui Finnooseen, Tapiolaan, Latokaskeen ja Nuottaniemeen 329 ja asunnon sai 2 401 kotitaloutta.

– Vuosi 2023 ei tuonut globaalin talouden näkökulmasta suurta muutosta vuoteen 2022 verrattuna. Korkea korkotaso, yleinen hintojen nousu ja inflaatio haastoivat Espoon Asuntojen talouden hallintaa siinä missä monen muunkin toimijan. Haastavasta vuodesta huolimatta yhtiön tulos pysyi omakustannusperusteisen talousarvion raameissa, kertoo Espoon Asuntojen toimitusjohtaja Jaakko Kammonen

Yhtiön liikevaihto nousi viime vuonna 158,4 miljoonaan euroon, eli kasvua edellisvuoteen oli 8,7 %. Liikevaihdon kasvuun vaikuttivat vuokriin vuoden 2023 alussa tehdyt vuokrankorotukset sekä vuoden 2022 lopussa ja viime vuoden aikana valmistuneet uudiskohteet. 

Asuntojen käyttöaste nousi 99 prosenttiin

Vuoden 2023 lopussa Espoon Asunnoilla oli 16 746 vuokra-asuntoa ja asuntojen käyttöaste ennätyksellisen korkea, 99 %. 

– Käyttöasteen nousu on ennen kaikkea osoitus siitä, ettei pääkaupunkiseudun vuokramarkkinoiden ylitarjontatilanteella ole ollut vaikutusta kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen voimakkaaseen kysyntään, sanoo asiakkuusjohtaja Juha Heino ja jatkaa: – Mutta meille se on myös onnistuneen kehitystyön lopputulos. Olemme kehittäneet asukkaiden vaihtumiseen liittyvää prosessia, joten asuntomme eivät ole missään vaiheessa tarpeettomasti tyhjillään.  

Kasvaneesta kysynnästä kertoo myös saapuneiden asuntohakemusten määrä. Samaan aikaan vaihtuvuus on pientä, vain 12,1 %, joten asuntoa ei ole mahdollista tarjota kaikille hakijoille. 

- Vastaanotimme viime vuonna 36 662 asuntohakemusta, mikä oli hieman edellisvuotta enemmän. Vuokra-asunnon sai 2401 kotitaloutta, joista yhden hengen kotitalouksia oli 1 245. 

Vuoden lopussa aktiivisia hakemuksia oli 6 938. Hakijoista 78 % oli pieniä, 1–2 hengen kotitalouksia. 

Espoon Asuntojen tavoitteena on tarjota hyvä asiakaskokemus kaikissa vaiheissa asiakkuuselinkaarta. Vuonna 2023 asiakastyytyväisyyttä mittaava NPS-luku oli +45. 

– Mittaamme asiakkaidemme asiakaskokemusta reaaliaikaisesti erilaisin tekstiviesti- ja sähköpostikyselyin. Seuraamme näiden kyselyiden tuloksia kuukausittain ja hyödynnämme saamaamme palautetta palveluidemme jatkuvassa kehittämisessä. 

Uusia ARA-vuokra-asuntoja valmistui 329

Espoon Asunnot noudattaa toiminnassaan asumisen ja maankäytön periaatteita vuosille 2022–2025, jotka hyväksyttiin Espoon kaupunginvaltuustossa kesäkuussa 2023. Uudistuotannon osalta periaatteisiin on kirjattu, että Espoon Asunnot aloittaa vuosittain keskimäärin 300 uuden asunnon rakentamisen.

– Teimme vuoden aikana investointipäätöksen kahdesta uudiskohteesta, joiden rakentaminen käynnistyi vuoden 2023 jälkipuoliskolla. Asuntoja näissä kahdessa uudiskohteessa on 182, joten neljän vuoden keskimääräinen asuntoaloitustoteuma oli 341, kertoo rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä

Espoon Asunnoille valmistui viime vuonna viisi uutta ARA-vuokra-asuntokohdetta, joissa on yhteensä 329 asuntoa. Vuoden lopussa rakenteilla oli viisi uudiskohdetta, joista kolme valmistuu vuoden 2024 aikana ja kaksi vuonna 2025.  Asuntoja kohteissa on yhteensä 482.

Kiinteistöjen hoitokustannukset kasvoivat 2,1 % edeltävään vuoteen verrattuna ja olivat yhteensä 39,8 miljoonaa euroa. Suurimmat erät muodostuivat lämmityksestä, vedestä, käytöstä ja huollosta, ulkoalueiden hoidosta sekä sähköstä. 

– Jatkoimme jo aloitettuja vedensäästökalusteiden asennuksia ja ylilämpimien asuntojen lämmönsäädön korjauksia. Saavutetut lämpöenergian- ja vedenkulutussäästöt ovat edistäneet toimintamme kestävyyttä, mutta myös kompensoineet hintojen nousua. Esimerkiksi lämmityskustannusten nousu oli viime vuonna vain 1,1 %, vaikka kiinteistömäärä kasvoi viidellä, sanoo kiinteistöpäällikkö Hannu Rahkila.

Sujuvaa ja edullista asumista vastuullisesti

Yhtiön hallitus hyväksyi elokuussa 2023 Espoon Asuntojen päivitetyn strategian. Sen visio, ”Sujuvaa ja edullista asumista vastuullisesti”, heijastaa sitoutumistamme asiakaskeskeisyyteen, tuottavuuteen ja kestävään kehitykseen.

–  Strategian yhteyteen laadittu strategisen kehittämisen tiekartta ulottuu vuoteen 2027. Tiekartalla on useita merkittäviä hankkeita, kuten toiminnanohjausohjausjärjestelmän uudistaminen. Sen myötä avaamme asiakkaillemme tänä keväänä uuden sähköisen asiointikanavan, kertoo toimitusjohtaja Jaakko Kammonen. 

Lokakuussa 2023 Espoon kaupunki viesti allekirjoittaneensa ilmastositoumuksen 24 kumppanin kanssa, joista Espoon Asunnot on yksi. Ilmastositoumuksen allekirjoittaminen linkittyy luontevasti osaksi Espoon Asuntojen omia vastuullisuustavoitteita, joista ilmastonmuutoksen hillintä ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on tärkeimpiä.

– Tavoitteemme on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä niiden toimintojen osalta, joihin voimme itse vaikuttaa. Tätä tavoitetta tukee ilmastotiekarttamme, jonka hallitus hyväksyi joulukuussa 2023, sanoo Jaakko Kammonen. 

Keskeiset tunnusluvut vuodelta 2023 

(suluissa vuosi 2022)

  • Asuntoja vuoden lopussa 16 746 (16 417)
  • Liikevaihto 158,4 (145,7) miljoonaa euroa 
  • Liikevoitto 13,8 (9,8) prosenttia liikevaihdosta
  • Omavaraisuusaste 25,0 (24,9) prosenttia
  • Tase 1 272,2 (1 246,0) miljoonaa euroa
  • Käyttöaste 99,0 (98,4) prosenttia
  • Vaihtuvuus 12,1 (11,7) prosenttia
  • Aktiivisia hakemuksia vuoden lopussa 6 938 (8 035)