Kuva
Kuvassa on akvarellityylinen piirros taloista Adobe Fireflyn tekemänä
Uutinen 19.12.2023

Muutoksia asukastoiminnan rakenteisiin 1.1.2024 alkaen

Asukastoimintaa ohjaava Laki yhteishallinnosta valtion tukemissa vuokrataloissa muuttuu 1.1.2024. Myös meidän asukashallintoomme, asukastoimikuntien jäsenten rooleihin sekä asukastoimijoiden palkkioihin tulee tämän myötä joitain muutoksia.

Asukastoimintaa ohjaava Laki yhteishallinnosta valtion tukemissa vuokrataloissa muuttuu 1.1.2024. Siihen, miten asukastoiminta näyttäytyy asukkaille, ei ole tulossa suuria muutoksia. Tavoitteena on, että asukastoiminta olisi monipuolista, kaikille sopivaa ja kiinteistökohtaisesti yksilöllistä ja että se houkuttelisi mukaan toimimaan aiempaa useampia osallistujia.  

Olemme työstäneet vuoden 2023 aikana Asukastoiminnan ohjeen, joka korvaa 1.1.2024 alkaen aiemmin käytössä olleen Yhteishallintosäännön. Ohje koskee asukastoiminnan muodollista puolta.  

Lakimuutoksen myötä meidän asukashallintoomme, asukastoimikuntien jäsenten rooleihin sekä asukastoimijoiden palkkioihin tulee joitain muutoksia ja täsmennyksiä. 

Asukastoiminnan roolit 1.1.2024 alkaen

Asukkaiden kokouksissa voidaan valita asukastoimikunnan puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, väestönsuojan hoitaja, turvallisuushenkilö ja ekoekspertti. Jos kiinteistölle ei perusteta asukastoimikuntaa, voidaan nimetä kiinteistön asukkaiden edustaja.  

Espoon Asuntojen ja asukkaiden yhteistyöelimeen valitaan yhteensä 14 asukasjäsentä. Espoon Asuntojen hallitukseen valitaan kaksi jäsentä kuten aiemminkin. Nykyisten hallituksen asukasjäsenten toimikausi jatkuu toimikauden loppuun. Seuraava toimikausi alkaa vuoden 2025 asukasvaalien jälkeen.  

Asukastoiminnan palkkiot 1.1.2024 alkaen

Asukastoiminnan palkkioiden maksaminen ei ole lakisääteistä, mutta haluamme palkita niitä, jotka antavat aikaansa muiden asukkaiden hyväksi.  

Palkitseminen jatkuu 1.1.2024 voimaan astuvan lakimuutoksen jälkeen, mutta siihen on tehty muutoksia. Keskeinen muutos on, että kulukorvauksista luovutaan ja tilalle tulevat vuosipalkkiot.  

Muutos sujuvoittaa toimintaa ja säästää huomattavan määrän työtä, kun palkkiot maksetaan vain kerran vuodessa. Palkkioiden tarkistamisella ei tavoitella kokonaissäästöä, vaan palkkioista mahdollisesti säästyvät varat käytetään muuhun asukastoimintaan.  

Maksettavat palkkiot

  • Kiinteistön asukkaiden edustaja 500 €/vuosi​
  • Asukastoimikunnan puheenjohtaja 500 €/vuosi​
  • Asukastoimikunnan sihteeri 200 €/vuosi​
  • Yhteistyöelimen jäsen 300 €/vuosi​
  • Yhteistyöelimen puheenjohtaja 500 €/vuosi​
  • Hallituksen asukasjäsen (palkkion määrittää omistaja)​
  • Muista tehtävistä ja tapahtumista ei makseta palkkioita​.

Edellytykset asukastoimikunnan tehtävistä saatavien palkkion maksamiselle on, että kiinteistöllä on järjestetty asukkaiden kokous ja että siihen liittyvät asiakirjat on toimitettu Espoon Asunnoille määräaikaan mennessä.

Yhteistyöelimessä palkkioiden edellytyksenä on, että sen jäsen tai puheenjohtaja on osallistunut vähintään neljään yhteistyöelimen kokoukseen vuodessa.  

Jos tehtävä vaihtuu kesken vuoden, vuosipalkkio jaetaan kokonaisten toimintakuukausien mukaisesti.​ Jos asukas toimii useassa asukastoimikunnan tehtävässä, hän saa palkkion vain yhdestä tehtävästä ja palkkio maksetaan korkeimman palkittavan tehtävän mukaisesti. Yhteistyöelimen palkkio maksetaan kuitenkin asukastoimikunnan puheenjohtajan palkkion lisäksi​.

Toivomme, että uudistuksen myötä yhä useampi löytäisi itselleen sopivan ja kiinnostavan tavan osallistua asukastoimintaan.