Kuva
Kuvassa piirros, jossa on sinistä taustaa vasten valkoisia taloja
Uutinen 11.12.2023

Olemme saavuttaneet VAETS-energiansäästötavoitteemme reilusti etuajassa!

Vuokra-asuntoyhteisöjen energiatehokkuussopimukseen kuuluvassa VAETS-toimenpideohjelmassa on mukana 40 vuokra-asuntotoimijaa ja kaikilla yhteinen tavoite: vähentää kokonaisenergiankulutusta 7,5 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoden 2025 loppuun mennessä.

Liityimme kiinteistöalan vapaaehtoiseen energiatehokkuussopimuksen VAETS-toimenpideohjelmaan vuonna 2010. Ensimmäinen sopimuskausi kesti vuoden 2016 loppuun ja päättyi osaltamme VAETS-kunniamainintaan. Sen me saimme ainoana vuokrataloyhtiönä osoituksena pitkäjänteisestä työstämme energiatehokkuuden edistämiseksi. 

Nykyinen VAETS-kausi alkoi vuonna 2017 ja ulottuu vuoden 2025 loppuun. Vuokra-asuntoyhteisöjen nykyisessä toimenpideohjelmassa on mukana 40 vuokra-asuntotoimijaa, ja tavoitteena on vähentää kokonaisenergiankulutusta 7,5 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoden 2025 loppuun mennessä. 

Vuoden 2022 lopussa 109 toteutettua energiansäästötoimenpidettä

Jo ensimmäinen sopimuskausi osoitti, että VAETS-toimenpideohjelma on meille tärkeä keino tehostaa energiankäyttöä ja alentaa hiilidioksidipäästöjämme. Uuteen VAETS-toimenpideohjelmaan liittyminen merkitsi sitoutumista siihen, että kokonaisenergiankulutuksemme on vuoden 2025 lopussa 12 824 MWh/a vähemmän kuin se oli vuonna 2015. Vuoden 2020 välitavoite oli 6840 MWh/a, eli hieman yli puolet lopullisesta tavoitteesta.

Olemme raportoineet energiatehokkuustoimenpiteistämme vuosittain Motivan ylläpitämään seurantajärjestelmään. Näihin kuuluvat muun muassa lämmöntalteenoton tehostaminen, laitteiden ja koneiden päivittäminen energiatehokkaampiin malleihin sekä uudisrakentamisen yhteydessä toteutetut energiatehokkuutta parantavat toimet. 

Suunnitelmallisuus on ollut avainasemassa kaikessa tekemisessä, ja sillä on saatu aikaan merkittäviä tuloksia. Vuosina 2017–2020 toteutettujen toimenpiteiden energiasäästövaikutus oli jo 12 164 MWh/a, mikä ylitti välitavoitteemme selvästi ja tarkoitti, että vuoden 2025 tavoitteesta puuttui tuossa vaiheessa enää 660 MWh/a.

Nyt kun tarkastelussa on mukana kaksi lisävuotta ja toteutettuja energiansäästötoimenpiteitä on 109, niiden voimassa oleva energiansäästövaikutus oli vuoden 2022 lopussa 15 449 MWh/a. Se on 3 285 MWh/a enemmän kuin vuodelle 2025 asetettu tavoitteemme. 

Tavoitteen saavuttaminen ei suinkaan tarkoita, että toimemme energiankäytön tehostamiseksi päättyisivät tähän. Jatkamme työtä jatkuvan parantamisen periaateella, mikä tarkoittaa, että pyrimme jatkuvasti löytämään uusia tapoja tehostaa energiankäyttöä ja edistää kestävää kehitystä.

Kiinteistöalan energiatehokkuussopimus on kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustavan Raklin, työ- ja elinkeinoministeriön, ympäristöministeriön ja Energiaviraston välinen sopimus. Se jakaantuu toimitilojen ja vuokra-asuntoyhteisöjen toimenpideohjelmiin. Parhaillaan on menossa toinen sopimuskausi, joka päättyy vuonna 2025.