Kuva
Kuvassa yrttejä ruukussa.
Uutinen 27.3.2019

Persiljaa parvekkeella - vinkit ruukkuviljelyyn

Mikäpä sen helpompaa kuin poimia omalta ikkunalaudalta tai parvekkeelta lautaselle rucolasalaatit, basilikat ja persiljat. Kärsivällinen kasvattaja kypsyttää kesän aikana myös minitomaatit, paprikat ja jopa perunat.

Ruukkuviljely on hauska harrastus, joka mahdollistaa taimien kasvun ihastelemisen ja itse kasvatettujen tuoreiden kasvien nauttimisen. Parveke on suotuisa kasvupaikka. Kastelu onnistuu helposti, eivätkä rikkaruohot ja tuholaiset juuri eksy ruukkuihin, joissa käytetään ihan tavallista taimimultaa.

Lautaselle syötävää tai kukkia iloksi

Ruukuissa voi kasvattaa suoraan ruoanlaittoon sopivia yrttejä, salaatteja ja vihanneksia. Helppoja ja pienessä ruukussa pärjääviä aloituskasveja ovat basilika, pinaatti, ruohosipuli, keräsalaatti ja vihersipuli. Hieman isomman ruukun tarvitsevat kuukausimansikka, sokeriherne ja pensastomaatti. Punajuuri, porkkana, kesäkurpitsa ja runkotomaatti vaativat noin 30-40 senttiä syvän istutuksen.

Tietenkin ruukuissa voi kasvattaa myös kukkia silmäniloksi. Niidenkin hoitoa helpottaa se, että ruukkuja on vaivatonta siirrellä valon tai varjon tarpeen mukaan.

Ruukuissa voi kasvattaa monia ruoanlaittoon sopivia kasveja, kuten basilikaa.

Ruukuissa voi kasvattaa monia ruoanlaittoon sopivia kasveja, kuten basilikaa.

Riittävästi hoitoa ja roimasti rakkautta

Pikkupuutarhan voi perustaa omiin pieniin rasioihin – vaikka tyhjiin maitopurkkeihin, joihin leikataan pohjaan reikä liian kasteluveden pois valumista varten. Alkuvaiheessa oleellista on riittävä kastelu, ja taimia voikin suihkutella myös suihkupullolla.

Huolehdi siitä, että istutukset saavat riittävästi valoa. Muista kuitenkin myös, että moni herkkä kasvi ei viihdy suorassa paahteessa.

Kun istutukset alkavat kasvaa kunnolla ja juuret näkyvät pohjan aukosta, on aika vaihtaa kasvi isompaan ruukkuun. Oikean kokoinen ruukku on tärkeä, jotta juurille jää riittävästi tilaa. Liian pienessä ruukussa ja vähäisessä multatilassa kasvi kärsii herkästi kuivuudesta ja on tällöin alttiimpi taudeille.

Teksti Tuija Holttinen Kuvat Pixabay

Juttu on julkaistu Kodikkaasti. -lehdessä 1/2019.