Kuva
palovaroitin

Palovaroittimet ja uusi pelastuslaki – vastuut vuoden 2026 alusta alkaen

Uusi pelastuslaki astui voimaan vuoden 2024 alussa. Lakimuutoksen myötä palovaroittimien asennus- ja kunnossapitovastuu siirtyy kiinteistön omistajalle vuoden 2026 alusta alkaen. Vuokralaisen vastuulla säilyy palovaroittimien säännöllinen testaus ja vioista ilmoittaminen.

Pelastuslain muutoksella parannetaan paloturvallisuutta

Varmistamme vuoden 2026 alkuun mennessä, että omistamiemme kiinteistöjen asunnoissa, liiketiloissa ja yleisissä tiloissa on riittävästi toimivia palovaroittimia ja että palovaroittimet on asennettu lain säännösten mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että asennamme vuoden 2025 kuluessa noin 24 000 palovaroitinta 14 351 asuntoon 285 kiinteistössä. Vuokralaiset saavat ilmoituksen asennuksista 2–3 viikkoa ennen toimenpiteitä.

Olemme kartoittaneet, millaisia palovaroittimia kiinteistöillämme on. Jos olemme todenneet, että kiinteistön palovaroittimet ovat toimivia ja täyttävät lain vaatimukset, emme vaihda niitä uusiin. Tämän vuoksi emme vaihda palovaroittimia aivan kaikissa kiinteistöissämme.

Vuokralaisen vastuu – testaus ja ilmoittaminen

Vuokralaisella säilyy edelleen velvollisuus testata palovaroitin säännöllisesti. Palovaroittimen toiminta on testattava kerran kuukaudessa sekä aina pidempien poissaolojen jälkeen.

Jos palovaroitin ei toimi tai siinä havaitaan vika, on vuokralaisen ilmoitettava siitä viipymättä huoltoyhtiölle. Palovaroittimien siirtäminen, poistaminen tai vahingoittaminen (esim. maalaaminen) on kiellettyä.

Palovaroitintyypit kiinteistöissämme

Jatkossa kiinteistöissämme on käytössä verkkovirtaan kytkettyjä ja akkukäyttöisiä palovaroittimia. Verkkovirtaan kytketyt palovaroittimet saavat virtansa kiinteistön sähköverkosta ja ovat varustettu akkuvarmennuksella sähkökatkojen varalta. Akkukäyttöiset palovaroittimet toimivat kiinteän akun avulla, mikä takaa pitkäaikaisen käyttöiän ilman paristonvaihtoa.


Kodin paloturvallisuus

  • Testaa palovaroittimien toimivuus kerran kuukaudessa.
  • Pidä alkusammutusvälineet helposti saatavilla ja opettele käyttämään niitä.
  • Lataa sähkölaitteita vain valveilla ollessasi.
  • Älä käytä huonokuntoisia sähkölaitteita tai rikkoutunutta sähköjohtoa.
  • Polta kynttilöitä vain valvotusti ja paikassa, josta kynttilän tuli ei pääse leviämään.
  • Suosi led-kynttilöitä.
  • Älä kuivata pyykkiä saunan kiukaan läheisyydessä edes silloin, kun kiuas on pois päältä.
  • Kun laitat ruokaa, älä jätä ruokaa liedelle kypsymään ilman valvontaa.
  • Pidä poistumisreitit avoimina.
Testaa palovaroittimien toiminta kerran kuukaudessa ja aina, kun olet ollut pidempään poissa kotoa.