Kuva
Kuvassa henkilö lajittelee kuorintajätteitä bioastiaan.
Uutinen 11.4.2024

HSY:n tilastot 2023: Jätteiden kierrätysaste parani kiinteistöillämme hieman

Kiinteistöillämme syntyi viime vuonna jätettä yli 6,5 miljoonaa kiloa. Tästä sekajätteen osuus oli suurin, mutta myös lajiteltujen jätteiden määrä kasvoi ja näkyi positiivisena muutoksena jätteiden kierrätysasteessa.

HSY:ltä saatujen tilastojen mukaan kiinteistöillämme kertyi viime vuonna jätettä 6 553 tonnia, josta 4 251 tonnia oli sekajätettä. Kun lukuja verrataan edellisvuoteen, jätteen kokonaismäärä kasvoi 5,3 prosenttia ja sekajätteen vastaavasti 11 prosenttia. 

Lajiteltujen jätteiden määrässä kasvua

Myös asukkaiden lisääntynyt sitoutuminen jätteiden lajitteluun näkyy vuoden 2023 tilastoissa. Biojätteen määrä kasvoi edellisvuodesta 10 prosenttia, kartongin 29,3 prosenttia, muovin 21,8 prosenttia ja metallin peräti 41,4 prosenttia. 

Samaan aikaan lasi- ja paperijätemäärät vähenivät selkeästi, lasi 38,5 prosenttia ja paperi 13,2 prosenttia. 

– Lasi- ja paperijätemäärien vähentyminen voi selittyä sillä, että yhä useampi suosii kestävämpiä vaihtoehtoja ja digitaalisia ratkaisuja esimerkiksi paperilehtien sijaan, sanoo kiinteistöpäällikkö Hannu Rahkila.

Kuva
Kuvassa tilasto vuoden 2023 jätemääristä ja muutoksista vuoteen 2022 verrattuna

Lajiteltujen jätteiden määrän kasvu vaikutti positiivisesti myös kiinteistöillämme kertyneiden jätteiden kierrätysasteeseen. Se nousi 34,9 prosentista 35,1 prosenttiin. 

– Vaikka nousu on maltillinen, se on näkyvä askel oikeaan suuntaan. Samalla on selvää, että askeleita tarvitaan lisää, jotta sekajätteen määrän kasvu saadaan taittumaan. 

Sekajätteen määrän vähentämisellä on myös taloudellinen vaikutus 

Kiinteistöjemme jätekustannukset nousivat viime vuonna noin 15 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna, mikä euroissa tarkoittaa yli 387 000 euroa. 

Kaikilla kiinteistöillämme on tätä nykyä keräysastiat biojätteelle, kartongille, lasille, paperille, metallille, sekajätteelle ja muoville. Lähes kaikilla kiinteistöistämme kerätään myös sähkö- ja elektroniikkalaiteromua (SER).

– Sekajäte on jätelajeista kallein. Siksi tehokas lajittelu ja sekajätteen määrän vähentäminen eivät ole vain tärkeitä ympäristötekoja, vaan erinomainen keino hallita ja jopa vähentää jätekustannuksia pitkällä aikavälillä.

Myös huolellisuudella on erityinen merkitys jätteiden lajittelussa. Jos kierrätysastiaan päätyy vääränlaista jätettä, koko astian sisältö luokitellaan sekajätteeksi.

– Tästä aiheutuu aina välittömiä kustannusseurauksia. En kuitenkaan tarkoita, että huolellisuuden vastakohta olisi aina huolimattomuus. Virheitä aiheuttaa myös epävarmuus siitä, mihin jätelajiin mikäkin jäte kuuluu. Tänä kesänä aiommekin parantaa jätetilojen ohjeistuksia ja kiinnittää erityistä huomiota siihen, että ne ovat selkeitä ja helposti ymmärrettäviä. 

Uutisen kuva: iStock