Kuva
Piirroskuvassa perhe kokkaamassa keittiössä.

Penninvenytys on taitolaji

Nuukailu on kekseliästä ja järkevää taloudenpitoa, eikä säästäminen tarkoita luopumista kaikesta kivasta.

Harkittu rahankäyttö ja taloudensuunnittelu eivät ole merkkejä vähävaraisuudesta vaan järkevästä tavasta toimia. Pienet säästöt poikivat ajan kanssa isojakin summia.

Nuukailu ei ole kurjuuden maksimointia, vaan on aina fiksua katsoa vähän eteenpäin. Vaikka elämäntilanne olisi juuri nyt hyvä, omasta rahankäytöstä on tärkeää olla tietoinen. Listaa ylös kaikki kuukauden säännölliset menot: vuokra, sähkö, ruoka, lääkkeet, puhelin- ja nettiliittymät, matkaliput ja vakuutukset. Näin tiedät, paljonko joka kuukausi pitää varata pakollisiin menoihin rahaa.

Arkiruokailussa on helppo säästää. Hyvä vinkki on ostaa kasviksia satokauden mukaan, jolloin ne ovat paitsi parhaimmillaan, myös edullisimmillaan. Samaa satokausiajattelua voi hyödyntää myös esimerkiksi terveellisten marjojen ja hedelmien kohdalla: tarkkaile kaupan tarjouksia. Talvella mansikat tuodaan ulkomaisilta kasvihuoneilta, jolloin ne ovat kalliita. Sen sijaan sesonkiaikaan kotimaisia marjoja kannattaa syödä ja pakastaa talven varalle.

Martat suosittelevat myös  itse tehtyä ruokaa. Suunnittele ennakkoon, tutki vaikka netistä edullisesti valmistettavia ruokia ja mene kauppaan ostoslistan kanssa – näin vältyt turhilta heräteostoilta. Hyödynnä myös edellispäivän tähteet ja kokkaile niistä trendikkäitä hävikkiherkkuja. Tee ruokaa kerralla enemmän ja pakasta sopivina annoksina. Hyviä vinkkejä löytyy martat.fi-sivustolta.

Vinkkejä säästäväiseen arkeen

  1. Kirjastot tarjoavat kirjojen ja lehtien lisäksi paljon mielenkiintoista lainattavaa ja aktiviteettia ilmaiseksi. Kirjastot lainaavat myös esimerkiksi porakoneita, urheiluvälineitä ja soittimia. Kirjastojen palveluista löytyy tietoa osoitteesta helmet.fi
  2. Vähennä shoppailua ja hyödynnä kierrätystä. Tee löytöjä Kierrätyskeskuksissa ja kirpputoreilla. Esimerkiksi harrastusvälineet nopeasti kasvaville lapsille kannattaa hankkia käytettyinä.
  3. Suunnittele viikon ruokailut etukäteen, suosi kausituotteita, tee itse ja pakasta – vältät samalla ruokahävikin.
  4. Pidä kirjaa ruoka- ja muista kuluista. Tee suunnitelmat kuukausittaiselle rahankäytölle.
  5. Säännöllinen jääkaapin sulatus vähentää sähkönkulutusta. Sammuta myös valot ja sähkölaitteet, kun niitä ei tarvita.

Teksti Tuija Holttinen Kuva Shutterstock

Juttu on julkaistu Kodikkaasti. -lehdessä 2/2020.