Asumishäiriöt
Vuokralaisen tulee noudattaa vuokranantajan järjestyssääntöjä ja hyvää vuokratapaa. Hänen on myös huolehdittava, ettei hän riko terveyden ja järjestyksen säilyttämiseksi säädettyjä lakeja ja määräyksiä.
Yleisin naapurien välisen erimielisyyden syy on häiritsevät äänet, esimerkiksi musiikin kovaääninen soittaminen tai toistuva kovaääninen riitely.
Järjestyssäännöissä on määritelty, että klo 22–07 on hiljaisuus. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, ettei mitään ääntä saa kantautua öiseen aikaan. Normaalit asumisen äänet ovat sallittuja, kunhan ei pidä kovaa meteliä.
Miten toimia, jos naapuri häiritsee?
Avoin keskustelu auttaa usein
Jos naapurin toiminta häiritsee, paras tapa on ottaa asia avoimesti hänen kanssaan puheeksi. Usein naapuri ei itse ole tajunnut häiritsevänsä.
Ystävälliset tulostettavat tiedonannot naapurille
Jos sinusta tuntuu kiusalliselta kertoa häiriöstä naapurille kasvotusten, voit tulostaa alla liitetiedostona olevan ystävällisen tiedonannon eli kansankielisesti heippalapun ja sujauttaa sen naapurin postilaatikosta. Lappuun voi kirjoittaa myös oman nimen ja/tai asunnon numeron, jotta naapuri voi tarvittaessa kysyä lisää ja varmistaa, että tilanne korjaantuu. Pakollista tämä ei kuitenkaan ole.
Yhteys isännöitsijään
Jos et uskalla kertoa häiriöstä naapurille, voit olla yhteydessä isännöitsijään. Ole yhteydessä isännöitsijään myös siinä tapauksessa, jos tilanne jatkuu, vaikka olet puhunut naapurin kanssa ja/tai pudottanut hänen postilaatikostaan viestilapun.
Uhkaavissa tilanteissa soita poliisille
Mikäli häiritseminen on törkeää tai koet sen uhkaavaksi, soita poliisille numeroon 112.
Kirjallinen häiriöilmoitus vakavissa tapauksissa
Jos häiriöt ovat vakavia ja toistuvia, voit tehdä kirjallisen häiriöilmoituksen. Häiriöilmoituslomakkeeseen tarvitaan vähintään kahden eri osoitteessa asuvan henkilön allekirjoitus. Suullisesti tehtyjä ja nimettömiä ilmoituksia ei viedä eteenpäin, sillä häiriöilmoituksen tekijöiden tulee tarvittaessa olla valmiita todistamaan oikeudessa.
Ilmoituksen saatuaan Espoon Asunnot selvittää tapausta. Espoon Asunnot voi antaa vuokralaiselle varoituksen häiritsevästä elämästä.
Mikäli häiriöt jatkuvat varoituksen jälkeen, kannattaa tehdä uusi häiriöilmoitus. Espoon Asunnoilla on lain mukaan oikeus irtisanoa tai purkaa vuokrasopimus, jos häiriöt jatkuvat varoituksen jälkeen.
Miten toimia, jos sinulla on huoli naapuristasi?
Huoli naapuristasi
Mikäli sinulla herää huoli naapuristasi, voit ottaa yhteyttä Sosiaali- ja kriisipäivystykseen, p. 029 151 2221.