Kuva
Patteritermostaatti ja asuntokohtainen mittausanturi

Asuntokohtaiset mittausanturit osana älykästä lämmitysjärjestelmää

Lähes kaikissa kohteissamme on käytössä älykäs lämmitysjärjestelmä. Huoneistojen sisälämpötiloja mittaavat asuntokohtaiset mittausanturit ovat osa tätä lämmitysjärjestelmäkokonaisuutta.

Säiden viiletessä lämmitysjärjestelmä huolehtii, että lämmitys käynnistyy automaattisesti sitä tarvittaessa. Älykkään lämmitysjärjestelmän kiinteistökohtainen ohjausyksikkö huomioi mm. sisälämpötilat ja sääennusteet lämmityksensäädön optimoinnissa. 

Järjestelmä seuraa huoneistokohtaisia sisälämpötiloja asuntoihin asennetuilla mittausantureilla. Mittausanturi on valkoinen laatikko, joka on kooltaan noin 10 cm x 10 cm. Yleisimmin se on asennettu olohuoneen seinälle. 

Asuntokohtainen mittausanturi.

Anturit ovat Espoon Asuntojen omaisuutta, eikä niitä saa peittää tai poistaa omatoimisesti. Laitteita uusitaan huoltotarpeen mukaan. Vaihdosta ja vaihtoaikataulusta tiedotamme asukkaita erikseen. 

Asumisviihtyvyys ja lämpötila

Sopiva sisälämpötila vaikuttaa merkittävästi asumisviihtyvyyteen. Espoon Asuntojen sisälämpötiloille asettama tavoitelämpötila on 21 astetta. Lämpötila voi vaihdella puolellatoista asteella. Asumisterveysohjeen mukaan hyvänä sisälämpötilana voidaan pitää 21 astetta. Tätä pidetään terveellisenä ja energiatehokkaana astelukuna.

Voit vaikuttaa asuntosi sisälämpötilaan

Jos kotisi tuntuu silti liian kylmältä tai vetoisalta, voit itse varmistaa lämmityksen toimivuuden muutamalla toimenpiteellä.

  • Jos ikkunoista tai ovesta tulee liiallista vetoa, ota yhteyttä huoltoon. Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen vähentää lämmönhukkaa ja lisää asumismukavuutta. Ovi- ja ikkunatiivisteiden asennuksen ja uusimisen tekee huolto, ja niistä koituvista kustannuksista vastaa Espoon Asunnot. (ks. vastuunjakotaulukko).
  • Tarkista, etteivät huonekalut ja verhot peitä pattereita tai termostaatteja, jotta ilma virtaa mahdollisimman vapaasti. Näin lämpö levittäytyy huoneeseen tasaisemmin ja tehokkaammin. Termostaatit ovat herkkiä rikkoutumaan iskujen seurauksena, joten varothan kolhimasta niitä esimerkiksi siivotessasi.
  • Tuuleta asunto mahdollisimman nopeasti ristivedolla, jos mahdollista. Älä tuuleta asuntoa pitkään, jotta lämpö ei karkaa ulos.
  • Ikkunoiden karmeissa olevien tuloilmaventtiilien tulee olla auki aina, ja ne tulisi puhdistaa kahdesti vuodessa. Niitä ei saa tukkia, kuten ei myöskään seinällä olevia korvausilmaventtiilejä. Jos tukit ne, korvausilma voi tulla hallitsemattomasti vaikkapa postiluukusta tai ulko-oven raosta aiheuttaen vedon ja kylmän tunnetta asunnossa.
  • Voit säätää kotisi lämpötilaa alemmaksi patteritermostaateista, mutta et ylemmäksi yli järjestelmän asettaman lämpötilan. 
  • Huomioithan, että mahdolliset lisälämmittimet sekoittavat järjestelmän, jolloin lämmitysjärjestelmä säätää asunnon lämmitystä alemmaksi.
  • On normaalia, että patteri tuntuu viileältä tai sen ala- ja yläreuna ovat erilämpöisiä. Patterin lämpötilan sijaan oleellista on asunnon sisälämpötila.
  • Jos vuokra-asunnossasi on huoneistokohtainen ilmanvaihto, tutustu sen käyttöohjeisiin erikseen.

Mikäli tavoitelämpötiloihin ei näistä toimenpiteistä huolimatta päästä, ota yhteyttä asuintalosi huoltoyhtiöön.