Kuva
Kuvassa jätetila, jossa sinne kuulumattomia tavaroita.

Vanha huonekalu ei kuulu jätepisteeseen

Jätepisteeseen hylätty huonekalu aiheuttaa monenlaisia haittoja ja kuluja. Oikeaoppinen kierrätys parantaa asumisviihtyvyyttä ja pitää tuholaiset loitolla. Myös naapurisi kiittävät, kun kierrätät oikein.

Asukkaiden hylkäämistä tavaroista aiheutuvat kustannukset maksavat Espoon Asunnoille noin 400 000 euroa vuodessa.  

– Kustannukset koostuvat jätepisteisiin jätettyjen huonekalujen sekä muihin tiloihin hylättyjen tavaroiden kierrätykseen viemisestä, isännöinnin tiimivastaava Piritta Ruutikainen kertoo. 

– Hylättyjen tavaroiden poisviennistä vastaa huolto, ja joskus joudutaan tilaamaan erillinen urakoitsija hakemaan tavara pois. Aina kun hylättyä tavaraa viedään pois, se maksaa satoja euroja. Asukkaille tämä näkyy vuokrankorotuksina, sillä emme aina saa tietoomme, kenelle tavara on kuulunut, Ruutikainen jatkaa.

Jos saamme tavaran jättäneen asukkaan tietoomme, päätyvät poisviennistä kertyneet kustannukset kyseisen asukkaan maksettavaksi.

Epäsiisteys houkuttelee tuhoeläimiä

Hylätty tavara aiheuttaa monenlaista haittaa. Esimerkiksi jätepisteeseen kuulumaton huonekalu hankaloittaa normaalia jätehuoltoa ja jäteastioiden tyhjentämistä. 

– Jäteastioita ei välttämättä pääse tyhjentämään. Jäteastia päästään tyhjentämään mahdollisesti vasta seuraavalla kierrolla. Tämä aiheuttaa epäsiisteyttä ja laskee asumisviihtyvyyttä, Ruutikainen sanoo.

Epäsiisteys ja jätepisteeseen jätetty huonekalu houkuttelevat paikalle tuhoeläimiä.

– Jätepisteeseen jätetty huonekalu toimii myös kiipeilytelineenä rotille ja mahdollistaa niiden pääsyn jäteastioihin.

Yhteisiin varastoihin vain käyttötavaraa

Jätepisteiden lisäksi tavaroita hylätään myös muihin tiloihin, kuten porrashuoneisiin, tyhjiin irtaimistovarastoihin, irtaimistovarastojen käytäville sekä pyörä- ja ulkoiluvälinevarastoihin. 

– Pyörä- ja ulkoiluvälinevarastot on tarkoitettu aktiivisessa käytössä oleville välineille. Käyttämätön tavara tulisi huolehtia itse kierrätykseen tai siirtää omaan irtaimistovarastoon, jotta käytössä olevat välineet mahtuvat tiloihin. Poismuuttaessakin tulisi huolehtia omat tavarat pois varastotiloista, Ruutikainen muistuttaa.

Kierrätä oikeaoppisesti

Jätepisteissä on keräysastiat biojätteelle, kartongille, lasille, paperille, metallille, sekajätteelle ja muoville. Useimmissa kohteissa on lisäksi sähkö- ja elektroniikkaromulle tarkoitettu SER-keräys. 

– Jos jätepisteessä ei ole jätteelle osoitettua paikkaa, tulee asukkaan huolehtia kierrättämisestä itse. Isot, käyttökelvottomat tavarat voi viedä Sortti-asemalle ja hyväkuntoisen tavaran Kierrätyskeskukseen. Molemmista saa tilattua myös maksullisen noutopalvelun, Ruutikainen sanoo.

Suuret käyttökelvottomat kodin sähkö- ja elektroniikkalaitteet sen sijaan voi viedä jätepisteeseen, jos kohteessa on SER-keräys.

– Suuren kodinkoneen voi jättää SER-keräysastian viereen, kunhan siitä ilmoittaa huollolle, Ruutikainen sanoo.

 

 

 

Teksti: Mia Weckström