Bild
Kuvassa pieniä puisia kerrostaloja.
Nyheter 06/17/2024 - 15:33

När du betalar din hyra i tid, slipper du dröjsmålsränta

Visste du att om din hyresbetalning passerar den förfallodag som anges i hyresavtalet, börjar dröjsmålsräntan löpa? Det är som tur enkelt att undvika dröjsmålsränta – du behöver bara alltid betala din hyra i tid!

Vi har återgått till normala rutiner för faktureringen av dröjsmålsränta. De första räntefakturorna skickas ut i augusti och då fakturerar vi dröjsmålsräntan för perioden 1.4–30.6.2024. Dröjsmålsräntans belopp grundar sig på lag och Finlands Bank bekräftar dröjsmålsräntan halvårsvis. Just nu är dröjsmålsräntan 11,5 %.  

Fakturering av dröjsmålsränta betyder att 

  • du måste betala dröjsmålsränta om din hyresbetalning är försenad. Hyrans förfallodag är alltid den 4:e dagen i månaden eller den efterföljande vardagen, om förfallodagen infaller på en helgdag eller veckoslutet. Du måste betala dröjsmålsränta fram till den dag då hela hyran är betald. Detta förfarande grundar sig på 5 § i räntelagen.
  • Vi fakturerar dröjsmålsräntan även om du har ett avtal om betalning av hyresskulden.
  • Ränta som ackumulerats under 2024 faktureras i augusti (för perioden 1.4–30.6), i oktober (för perioden 1.7–30.9) och i januari (för perioden 1.10–31.12). 
  • I fortsättningen fakturerar vi räntan fyra gånger per år. Vi skickar ut årets första räntefakturor i april (för perioden 1.1–31.3).
  • Vi skickar ut en faktura för dröjsmålsränta när beloppet som ska betalas i dröjsmålsränta är minst fem (5) euro. Om dröjsmålsräntan löper, men beloppet är under fem (5) euro, fakturerar vi räntan när beloppet är över fem (5) euro. 
  • Du får fakturan för dröjsmålsräntan per post. Du kan se fakturauppgifterna i den boendes onlinetjänst EAsy, där du också kan betala räntan och andra obetalade fakturor på en och samma gång.

Planera din ekonomi så att hyresbetalningen alltid kommer först

Det kan ibland hända att man betalar hyran för sent, men på lång sikt blir det dyrt att vara försenad med betalningarna. Du slipper dröjsmålsränta endast genom att betala hyran i tid. Då slipper du också betalningsuppmaningar som vi skickar ut när hyresbetalningen är 14 dagar försenad. För en betalningsuppmaning tar vi ut en påminnelseavgift på 5 euro. 

Läs våra tips om hur du enkelt undviker extra kostnader:

  • Kontrollera dina hyresbetalningar i EAsy: Du har väl registrerat dig i den boendes onlinetjänst EAsy? Där ser du enkelt situationen för dina hyresbetalningar, var som helst och när som helst!
  • Planera i förväg: När du vet när du ska betala hyran och hur mycket du ska betala, lägg upp dina övriga månadsvisa utgifter baserat på detta.
  • Börja använda e-faktura: I din nätbank kan du enkelt ta i bruk e-fakturan. På så sätt betalas din hyra i tid utan att du behöver själv komma ihåg saken.
  • Spara ihop till en liten buffert: Oväntade utgifter kan ställa till det för vem som helst ekonomiskt och därför hjälper en liten buffert med att säkerställa att pengarna räcker till hyran.